Rygestop

Ønsker du råd og vejledning omkring rygeophør er du meget velkommen til at bestille en tid hos vores konsultationssygeplejerske. Der findes i dag effektive metoder som hjælp til rygeophør.

Kronisk obstruktiv lungesygdom (Rygerlunger)

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er en folkesygdom og hyppigheden er stigende.

Den primære årsag til KOL er tobaksrygning

Symptomerne udvikles gradvist over mange år. De er præget af åndenød, i starten kun ved anstrengelse, senere mere konstant til stede, ledsaget af langvarig eller periodisk hoste og slimproduktion.

Erfaringen viser, at patienterne ofte først henvender sig, når ca. halvdelen af lungekapaciteten er tabt, og tabt lungekapacitet kan ikke genvindes. Tidlig opsporing og tidligt indsættende behandling og ændring af levevis er derfor meget vigtig. Rygestop har stor positiv effekt og kan bremse udviklingen af sygdommen.

Kan det være KOL?

  • Er du mere end 40 år?
  • Har du haft daglig hoste gennem flere måneder?
  • Har du ofte slim i luftvejene, som du hoster op?
  • Bliver du let forpustet? F. eks. Ved hurtig gang eller på trapper?
  • Ryger du – eller har du tidligere røget gennem mange år?

Hvis du kan svare JA til 3 eller flere af de 5 spørgsmål, bør du gå til din læge og få målt din lungefunktion, som kan afsløre, om du har KOL. Det er en nem undersøgelse uden ubehag for dig.

Lungefunktionsundersøgelser foregår hos vores sygeplejersker: Stine, Maja og Janni

Når du bestiller tid skal du huske at oplyse, at det drejer sig om lungefunktionsundersøgelse, så den rette tid kan afsættes.